Göteborg den 30dec.1977


Kära Bengt!

Vilken stor glädje Du gjort mej och oss alla genom avskrifterna av mammas och mostrarnas minnesbilder. Och vilken möda Du gjort Dej. Tack, tack! Skulle låta höra av mig för länge sedan men brevet kom just den dagen jag reste till Bengts i Stockholm. Och då förstår Du nog att i den glada familjen blir ingenting gjort annat än samvaro.

Men igår kom jag hem och sitter nu vid skrivbordet. Jag vet att Gerda svarat på det mesta du frågat om, men jag har kanske en del att tillägga. Ingen av systrarna Montan hade något egentligt yrke och det var väl heller inte vanligt den tiden bland flickor av den kategorien.

Men moster Anna gick iallafall igenom Rickard Anderssons musikskola och Anna och Gerda åtminstone fick efter tidens sed nosa på målning, teckning, träslöjd samt sömnad som de ju sedan hade glädje av, även de måste börja tjäna en slant. Som Du vet var ju Gerda i många år handarbetslärarinna vid folkhögskolans sommarkurser.

Angående resesällskapet var huvudpersonen den i Stockholm mycket omtalade och aktade häradshövdingen G.B.A. Holm, kanske redan då men iallafall senare chef för Norstedt & Söner. Han var god vän med Wilhelm Montan, faster Justines äldsta son, som ju också var med på resan.

Martin och jag har varit på alla de platser mamma beskriver och jag konstaterar med glädje och igenkännande att våra reaktioner varit ganska lika, tex. det första besöket i en katolsk kyrka med andäktiga, bedjande; mången från grekiska kyrkan, det gröna klara vattnet i Vierwaldstättersjön och floderna. Och t.o.m. de på hösten gudomliga alpsluttningarna. Hon glömde aldrig detta. Du vet väl att hon var duktig i engelska och franska, och var guvernant i ett par familjer innan hon gifte sig.
Tack än en gång snälla Bengt! Hälsningar i mängd till dej och hustrun din.

God Jul och ett Gott Nytt år till er båda. Din tillgivna och tacksamma faster Karin.

© Bengt Beckman 2000

Tillbaka

Första sidan