Strömstadstidningen 4maj 2010 av Kerstin Karlsson.
Första gången Bengts tavlor visas.

Bengt Beckman, med rötter i Lommeland, visar för första gången sina tavlor offentligt. Vernissage var det på Galleri 59 i Lommeland i lördags.

Mycket folk hade sökt sig till galleriet och fascinerades av Bengt Beckmans tavlor, ett helt liv av teckningar.

Kulturchef Jan Palmblad inledde invigningen och kallade Bengt Beckman bland annat transintellektuell kulturarbetare. - En imponerande gärning och en fantastiskt spännande utställning. Här ges möjlighet att knacka på hos Bengt, att lära känna honom och hans liv. Det är så spännande att se när matematik och teknik möter konsten. Dina bilder är små mirakel.

Invigningstalade gjorde infrastrukturminister Åsa Torstensson. - En slingrande väg leder oss in i Lommelands skogar. En bygd som många gånger inte vetat om den varit svensk eller norsk. Eller så har man inte brytt sig. Gränsen har inte spelat någon roll. Lika självklart och lika förvånande befinner vi oss i Galleri 59 som ger förstenade tankar luft att andas fritt. En utställning som inte frågar om vi passerat gränsen eller ej. Tankar och funderingar tillåts sväva fritt. - ”Framför ögonen”, heter utställningen. Och här har vi ett möte framför ögonen på oss, ett möte med teckningar av den tidigare kryptören, som öppnar till sin hemliga värld. En utställning som hyllar människan. Tack till er, Bengt Beckman och Pontus Berglund, som vågar fortsätta bryta tyckande och tänkande mot varandra. Vi får äntligen ta del av Bengts lockande och tjusande konst.

Efter invigningstalen äntrade Bengt Beckman själv talarstolen. Han erinrade om sin farfarsfar, som bar ansvaret för att Lommelands gamla kyrka revs 1865. - Modigt av lommelandsborna att ta hit mig och lita på att jag inte river någon kyrka. Trodde inte jag var välkommen. Jag är tacksam för att jag är förlåten. - Det är inte mycket att säga om teckningarna. De är mest att titta på. Men jag har haft ett otroligt utbyte av denna hobby. Ett skissblock och en penna får man ju alltid tag på och det har jag utnyttjat. Det är inga djuplodande tankar, men jag har en obetvinglig lust att notera med pennan det jag har framför ögonen.


Bengt Beckman, idag 85 år, har hela sitt yrkesverksamma liv arbetat på FRA, Försvarets Radioanstalt. - Han började som extra kontorsbiträde och avancerade till byråchef, berättade förre arbetskollegan Anders Wik. Han var en duktig forcör, klarade mycket som andra inte klarade och han hade förmågan att plocka fram de viktiga bitarna ur ett mycket stort material. Dessutom har han skrivit om kvantitativ lingvistik. Det som vi ser här har han gjort med vänster hand. Då kan ni förstå vad han gjorde med höger hand.

Invigningstalare: (Ljudfil 4,8MB) (PDFfil 238k)
Jan Palmblad, kulturchef i Strömstad
Åsa Torstensson, infrastrukturminister
Anders Wik, f.d. Överdirektör vid FRA

Till invigningen utgavs en bok (144s), ”Framför ögonen” samt en vänfolder som finns till salu via webmaster.(sempo@tele2.se)