Sthlm 5.6 1918

Älskade barnet mitt!

I dag är det tredje dagen jag kommit hem från banken och Verabarnet har inte varit före mig hemma  och inte heller får jag vänta på att du kommer, så att jag får känna mig så där vänligt lycklig för att du i alla fall är hos mig. Först, när du hade rest var jag så ............
med min älskade, att jag inte riktigt förstod att du var borta. Jag tyckte jag ständigt hörde din älskade röst och väntade bara på att du skulle komma så att jag finge omfamna dig. Förstår Verabarnet hur glad jag blev i går när jag fann ditt brev på bordet. När jag kommer hem från banken och hittar brev från Verchen , skall jag tänka mig, att det är min  älskade själv, som kommit till mig ett slag igen. Då gör jag ingenting annat än tänker på mitt Verabarn, som är sådan att det är omöjligt att säga det, men som i allt  ........ älskar mig.
Vad skall jag ta mig till om kvällarna, Verabarn? Hittills har jag inte gjort annat än tänkt på Verchen. Det här går inte längre.
Jag har vant mig att, när som helst, på banken eller så, komma att tänka på något som jag skall tala om för min älskling. Det är ju inte alls säkert att jag gjort det förstås, men det har varit så härligt att kunna göra det. Rätt som det är , är det något  ...... också som jag tycker skulle vara roligt att tala om för Verchen. När jag i det samma kommer ihåg, att Verchen är långt borta, blir det så tomt och ledsamt allting, att jag vet mig ingen råd.

Den 7.6.1918
Älskade flicka. Sommarvädret har kommit tillbaka. I går gick jag upp till Skansen, där de .... med sin vårfest som du minns. Jag undrar om jag i hela mitt liv har haft så ledsamt, Verbarn. Jag bara tänkte på min lilla älskade Veraflicka och längtade så mycket efter dig. Allting påminde om dig däruppe, Soliden och djuren och Seglorakyrkan och de stackars mamsellerna i stånden.  Vad det var olika nu mot, när Verchen var med mig. Allt som var roligt, var inte alls roligt nu. Jag kunde bara tänka på hur märkvärdigt olika det var. Min Verchen, vad jag längtade efter dig. Det enda var djuren, dem tittade jag mycket på förstås. Renkalven var lika barnslig, men mycket piggare än förr, full av lyckliga upptåg. Bisonkalven såg jag också såg ... som en ........... Sälen hade krupit upp på en stenhäll och försökte sola, fast något nervös på grund av folkets ..... bemötanden att få honom i spat igen. Den skulle Verchen sett, och var mig en best  .... att vara tjock och fet och  ...........
Han andades på samma sätt som i vattnet, med långa mellanrum.
Jag hade satt mig i ... att jag skulle höra din ....... och försökte uthärda där uppe trots de växande folkmassorna. Till slut satte jag mig på ett bord på Älvrosgården och lät folkmassorna strömma förbi. Jag väntade timtal, men din faster kom inte, det hela blev ......... Jag försäkrar Verabarnet att jag riktigt sörjde. Jag längtade gränslöst efter min Veraflicka, jag inbillade mig det skulle bli bättre, om jag finge se och höra någon som var släkt, med dig och som påminner om dig, , .... .. .. Vad jag .... hört noga på din fader, Verabarn
Jag är glad över att du tycker det är ljust och rent och soligt hemma hos dig, min älskade. Precis på samma sätt förvånad brukar jag bli när jag komma till mitt hem. Verabarnet äter väl riktigt nu och tänker på att du skall bli frisk igen. Verabarnet skall vila sig rikligt nu och njuta av allt, vara hemma. Verabarnet tänker väl lite på mig också, eller hur, älsklingen min? När jag är ledsen tänker jag på vad Verchen sade lite mig sista kvällen du var hos mig, då blir det bättre genast.
Har slutat mycket sent om kvällarna på banken den här veckan, så jag har inte varit något ute att tala om. Men på söndag  tror jag, jag ska gå till systrarna från Rosersberg. Jag kommer att längta oändligt mycket efter min älskade, men det är ju omöjligt att undvika. Tänk om jag hade brev från Verabarnet när jag kommer tillbaka.
Nu skall jag gå och möta far och mor och lägga det här brevet på posten.
Tack älskade Verchen min, för dina brev. Farväl, kära Verabarn , sov gott i natt och dröm om mig. Tänk på mig varje kväll.
Din Teddy, som alltid tänker på dig.